von Forum 2002 - 2013 » So 27. Apr 2014, 11:09
Abgeschickt von Mag. Janez Kure am 19 Dezember, 2010 um 20:00:08:
Antwort auf: Friedhof in Doblièe - Grabmal von Paul Lackner von Mag. Janez Kure am 19 Dezember, 2010 um 19:54:35:
Kultura pitja vse veèja
Tisti, ki se trudijo za njeno rast, odslej Lacknerjeva èaša odliènosti - Prva dobitnica Sonja Kapušin
METLIKA - Društvo vinogradnikov (DV) Metlika je v okviru Vinske vigredi letos prviè pripravilo borzo vin. Vinarji se namreè dobro zavedajo, da ni dovolj le donegovati dobro vino, zato so želeli najboljše iz svojih kleti skupaj z belokranjsko kulinariko predstaviti gostincem. Ob tej priložnosti so razglasili tudi gostinski lokal v metliški obèini, ki se po izboru DV najbolj trudi za rast kulture pitja vina.
Po mnenju trièlanske komisije si je priznanje, imenovano Lacknerjeva èasa odliènosti, prislužil bar Liber, ki ga vodi Sonja Kapušin. Bar je del Kapušinovega družinskega podjetja Alu-K kovinoplastika, odprli pa so ga pred dobrim letom v novi poslovni stavbi pri metliškem krožišèu. "Gostinski lokal smo odprli prav z namenom, da bomo promovirali belokranjska vina. Zato pripravljamo tudi veèere belokranjskih vinogradnikov, na katerih se tako s kulinariko kot z vinom predstavi vsa domaèija. Gostje na ta naèin izvedo marsikaj novega," je povedala Kapušinova, ki želi, da bi si imeli gostje možnost privošèiti dobra vina. Zato so cene prilagodili belokranjski kupni moèi. Sicer pa poleg belokranjskih ponujajo tudi druga slovenska vina in tudi nekaj tujih.
Sonja prizna, da se trudijo s kakovostno postrežbo vin, zato strežno osebje obiskuje teèaje. "Pozorna sem, da je vino pravilno postreženo, svetujemo tudi, kakšna hrana sodi zraven. Seveda bomo znanje dopolnjevali. Vesela pa sem, da je nekdo opazil naš trud. Preden smo odprli lokal, so mi namreè drugi gostinci rekli, da se v Metliki niè ne splaèa, da niè ne gre in da se nima smisla truditi. Ne vem, kakšni so bili dobri èasi v gostinstvu, a sedaj sem zadovoljna. Seveda pa je potrebnega veliko truda, pomembno pa je tudi, da gostom vedno ponudimo kaj novega," je zadovoljna Kapušinova.
Kot je povedal predsednik DV Metlika Martin Peèariè, komisija pri izboru ni imela lahkega dela, saj je v metliški obèini veè dobrih gostincev. Pozna se tudi, da je kultura pitja vse veèja. "Odloèilno pri odloèitvi komisije je bilo gotovo izobraženo osebje, dober izbor vin in vinski dogodki. S tovrstnim izborom bomo nadaljevali, mogoèe pa ga bomo razširili na vso Belo krajino," je dejal Peèariè. Da pa so priznanje poimenovali po Paulu Lacknerju, ki poèiva na pokopališèu v Doblièah, ni nakljuèje. Prav on je po trtni uši, na prelomu iz 19. v 20. stoletje, prinesel v Belo krajino ameriško podlago, na katero so cepili žlahtno trto in s tem rešili belokranjsko vinogradništvo.
M. Bezek-Jakše
Podpis:
Sonja Kapušin s priznanjem